Et prosjekt er en overbygning som kan inneholde flere kalkyler. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.
For kalkulere et arbeid må du først etablere et prosjekt
Et prosjekt er en overbygning som kan inneholde flere kalkyler.
Når du har logget deg inn i programmet kommer du til startsiden. Her finner du en oversikt over prosjektene din organisasjon har etablert i programmet. Du kan sortere på de siste brukte, mine prosjekter, alle prosjekter, eller du kan benytte søkefeltet. I søkefeltet vil du også få treff på prosjekter som inneholder kalkyler med navnet du søker etter. På startsiden finner du også knapp for å starte nytt prosjekt eller eventuelt importere prosjekt fra fil.
Når du starter et nytt prosjekt kommer du til et bilde hvor du kan fylle inn prosjektopplysninger. Prosjektnummer dannes fortløpende eller du kan legge inn ett selv.
Dele prosjekter
I bildet hvor prosjektopplysninger fylles inn kan du velge om prosjektet skal deles med andre i organisasjonen. Brukere i bedriften som er gitt adminrettigheter vil kunne se også prosjekter som ikke er delt.
Prosjektfaktorer
Før du etablerer prosjekter med underliggende kalkyler må du huske på legge inn timelønn og faktorer for de fagene du skal opprette kalkyler samt laste opp prislister, biblioteker.
1. Justering av grunntiden
Tidboka med alle enhetstiden i programmet er basert på akkordtariffene i de enkelte fagene. Det vil alltid være slik at grunntiden må justeres opp for å fange opp tid som benyttes for eksempel for tilrettelegging. Hvor effektivt arbeidet kan utføres vil være avhengig av effektiviteten i bedriften samt utformingen av prosjektet. Faktoren for justering av grunntiden må derfor justeres først slik at den treffer bedriftens produktivitet og deretter finjusteres prosjektet. Vi anbefaler at det jevnlig utføres etterkalkyler for å kontrollere innstillingene.
2. Justering av produksjonslønn
Her legges det inn timelønnen til de som er ute og produserer i faget. Hvis det er forskjellige lønnssatser hos de ansatte må det legges inn en gjennomsnittlig lønn. I tillegg til lønnen er det mulighet for å legge inn andre godtgjørelser. Denne faktoren er som regel lik fra prosjekt til prosjekt, men i enkelte tilfeller kan det være aktuelt med prosjekttilpasning hvis det for eksempel skal betales ut reisegodtgjørelser og diett.
3. Sosiale kostnader
Denne faktoren skal fange opp kostnader som direkte er knyttet opp mot lønnen som for eksempel arbeidsgiveravgift, feriepenger etc. Faktoren angir kostnaden i prosent av produksjonslønn.
4. Faste kostnader
Faktoren for faste kostnader skal fange opp de andre kostnadene bedriften har som ikke er knyttet til prosjektet. Det vil si kostnader du finner i kontogruppene 6000-8000 i bedriftsregnskapet med mindre kostnaden blir effektuert i prosjektet ved for eksempel internleie. Faktoren angir kostnaden i prosent av produksjonslønn.
5. Justering av materialkostnadene
Her kan det legges forskjellige påslagsfaktorer som legges på kalkulerte materialkostnader. Som standard er det lagt inn forslag om 6% påslag for festemidler. Andre faktorer som kan benyttes her kan for eksempel være påslag for forventet prisstigning.
6. Fortjeneste lønn, sosiale og faste kostnader
Her legges det inn påslag for fortjeneste som legges på kalkulert timekostnad.
7 Fortjeneste, innkjøp (materialer/UE)
Her legges det inn påslag for fortjeneste som legges på innkjøp av materialer og underentreprenører.
Overskrift 3
Denne teksten bør erstattes: Om en ønsker å linke til en annen artikkel eller en webside kan en gjøre dette ved å markere teksten og klikke på ikonet “Kopling” på toppen. Eksempel
Q&A
Question | Answer |
---|---|
Endringslogg
Dato | Endring | Utført av: |
---|---|---|
01.01.01 | Lagt til info om hvordan laste opp bilder. | DØB |